De bästa ungdomsfilmerna genom tiderna

ungdomar som ser på film

Det finns många bra ungdomsfilmer, men vilka är de bästa? Vi har sammanställt en lista över våra favoriter för att hjälpa dig att bestämma dig. Från berättelser om hur man blir vuxen till roliga och hjärtevärmande historier – de här filmerna kommer att hålla dig underhållen från början till slut. Så ta några popcorn och slå dig ner för en bra filmkväll.

1. The Breakfast Club

The Breakfast Club är en amerikansk tonårskomedie-dramafilm från 1985, skriven och regisserad av John Hughes och med en ensemble av unga skådespelare i huvudrollen. Filmen inleds med en röstinledning av Judd Nelson som beskriver de fem olika typerna av elever som går i high school

Filmen följer dessa fem elever – Allison, Brian, Claire, Bender och John – under en dags kvarsittning. De börjar långsamt öppna sig för varandra och inser att de har mer gemensamt än de trodde. Filmen är känd för sin ärliga skildring av tonårsångest och för sina skådespelare, bland annat Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Molly Ringwald och Ally Sheedy.

2. Stand by Me

Stand by Me är en amerikansk dramafilm från 1986 med Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O’Connell, Kiefer Sutherland och Richard Dreyfuss i huvudrollerna. Filmen är baserad på novellen The Body av Stephen King och berättar historien om fyra pojkar i deras jakt på att hitta ett barns döda kropp.

3. Outsiders

The Outsiders är en amerikansk dramafilm från 1983, regisserad av Francis Ford Coppola och baserad på romanen med samma namn av S. E. Hinton. Filmen berättar historien om Ponyboy Curtis, en tonåring från fel sida av banan, som tvingas konfrontera sin egen ungdom samtidigt som han måste hantera livets utmaningar. I filmen medverkar Matt Dillon, Ralph Macchio, C. Thomas Howell, Patrick Swayze, Rob Lowe och Emilio Estevez.

4. Sexton Candles

Sexton Candles är en fantastisk ungdomsfilm som garanterat kommer att underhålla och engagera tittare i alla åldrar. Berättelsen följer gymnasieeleven Samantha när hon firar sin 16-årsdag samtidigt som hon hanterar tonårslivets upp- och nedgångar. Från förälskelser till familjedramer finns det gott om dramatik som håller tittarna engagerade. Filmen är rolig och hjärtevärmande och det är inte konstigt att den har blivit en sådan klassiker.

5. American Pie

American Pie är en amerikansk tonårsfilm från 1999, skriven av Adam Herz och regisserad av Paul Weitz. Det är den första filmen i American Pie-serien. I filmen spelar Jason Biggs, Chris Klein, Thomas Ian Nicholas, Alyson Hannigan, Shannon Elizabeth, Tara Reid och Eugene Levy. Filmen följer fyra vänner som gör en pakt om att förlora sin oskuld innan de tar examen från high school.

6. Can’t Wait

Can’t Wait är en fantastisk ungdomsfilm som garanterat kommer att underhålla och engagera tittare i alla åldrar. Berättelsen följer gymnasieeleven Samantha när hon firar sin 16-årsdag samtidigt som hon hanterar tonårslivets upp- och nedgångar. Från förälskelser till familjedramer finns det gott om dramatik som håller tittarna engagerade. Filmen är rolig och hjärtevärmande och det är inte konstigt att den har blivit en sådan klassiker.

Så där har du det – vår lista över de bästa ungdomsfilmerna genom tiderna. Vare sig du letar efter en rolig och hjärtevärmande berättelse eller ett drama som håller dig på tårna se hittar du den här i vår lista.