Hidden Figures

På svenska översätts filmen till “Dolda tillgångar”, en film från 2016 som är baserad på boken Hidden Figures. Filmen speglar den sanna historien om tre tjejer på NASA på 60-talet. En riktigt charmig film som visar hur NASA förr anställde svarta kvinnor som datorer.

Styrkor och olikheter

Katherine som är den smartaste av de tre tjejerna, tog studenten redan som 14-åring och lyckades ta sin högskoleexamen när hon var 18 år gammal. Hon hamnar i den helvita byggnaden NASA av en slump och hennes jobb blir att göra kontrollräkningar hos en av de mest prestigefyllda grupperna. Hon är helt klart den smartaste i rummet men får kämpa mot både kvinnor och män i det vita samhället som fortfarande rådde. Hon blir tvungen att springa 1 kilometer för att kunna gå på toaletten då I byggnaden hon jobbade fans ingen toalett för färgade. Rasismen fanns runt omkring hela tiden och genomsyrade det mesta.

Manuset

Dialogen är både rapp och vitsig och innehåller också en hel del fördomar. En utmärkande scen utspelar sig mellan den vita chefssekreteraren och en av de unga kvinnorna. De har båda gemensamma erfarenheter av förtryck, men ändå är deras upplevelser så annorlunda på grund av att de lever i olika världar, uppdelade efter hudfärg. Scenen då skylten med texten “Colored only” åker ner med kofot är en härlig känla samtidigt som flera vita män tittar förbryllat på det som händer.

En sevärd film

Jag tycker helt klart att detta är en sevärd film, den speglar en del av vår historia som vi inte pratar så mycket om. Att få se svarta kvinnor ta plats känns riktigt bra och är något man vill se mer utav. Det här är en film jag tycker att alla borde se någon gång.