Divergent

Filmen Divergent ger oss en annorlunda bild på hur ett samhälle skulle kunna se ut. Detta utspelar sig i framtiden där alla världens människor delas upp i fem olika grupper (falanger). De osjälviska, de ärliga, de tappra, de lärda och de fridfulla. Det utförs test på de unga för att se vilken falang man ska tillhöra. För från att man föds tills man blir stor tillhör man samma falang som sina föräldrar. Alla dessa grupper har sina olika uppgifter i samhället för att bidra med sitt. Man tillhör sin falang man valt eller blivit utvald till och man ska inte beblandas med de andra. Det är ett spännande koncept, lite likt annat man sett förut men med sin egna charm och bra skådespelare.


Handling

Beatrice, eller Tris, som hon kallas är född hos de osjälviska. De ägnar sig å tagit hand om andra och de är även dom som har mest makt i staden, som faktiskt är Chicago. Det ser ut som Chicago är den enda staden som överlevt kriget. Under ytan pågår en maktkamp och det finns flera andra grupperingar som vill ta över. Staden omges av en stor mur och den vaktas av de djärva. Det är även till de djärva Tris söker sig efter att ha gjort sitt tillhörighetstest. En stor del i filmen handlar om hur Tris tränar hos de djärva. Där möter hon Four. En kille som är riktigt tuff och hård men som under tidens gång visar sig ha känslor för Tris och det utspelar sig en kärlekshistoria samtidigt som huvudberättelsen.

Testet

När man fyller 16 måste man göra ett test som visar vilken gruppering man tillhör. Några få människor är så kallade Divergent. Alltså det går inte att avgöra vilken grupp de passar in i. Dessa människor ses även som ett hot i staden och mot makten. Hon lyckas få hjälp och undkommer sitt resultat av testet och kan istället göra ett frivillig val, något som inte går att ändra på.